COLEN – A BIRDS’ EYE VIEW

A Bird’s Eye View 

The stories birds are telling. Contemporary music inspired by birdsongs

 Ad Colens nieuwste project Birds’ Eye View weerspiegelt zijn muzikale karakter: frisse fantasievolle composities met fraaie improvisaties die bij publiek en medespelers de (glim)lach ontlokken. Muziek die je gelukkig maakt. En geluk verschaffen is een zeer nobele taak.

Zo legt Colen tijdens een concert met zichtbaar plezier uit om welke vogels het gaat,  waarom en hoe deze vogels hem muzikaal inspireren. De uitleg zorgt voor meer luisterplezier. Kauwen kraaien weliswaar saaie tonen, maar de kauwende groep reageert waanzinnig ritmisch op elkaar. En dat hoor je dan ook in de compositie. Heerlijk helder!

Sinds zijn vroege jeugd kwam jazz saxofonist en componist Ad Colen elke vakantie in een huisje vlak over de grens met België. Een plek midden in een uitgestrekt bos, waar geen stromend water en elektriciteit is. Hier speelde hij samen met de vogels en vond hij de inspiratie voor een uniek muziekproject; Bird’s Eye View.

In de stilte van het bos viel het Ad op dat vogels met elkaar in gesprek zijn. Voortdurend is er vraag en antwoord. Dat begint ’s ochtends met een enkele merel, en dan, als je luistert, rolt zich een tapijt van geluid uit, totdat alle vogels wakker zijn.

Die realisatie levert magische momenten op. Vogels hebben hun eigen universum, los van mensen. Je hoort dat pas als je er op gaat letten, ook in de stad. Als je er naar luistert wordt het steeds duidelijker, het is iets waar je als het ware in kunt stappen. De natuur is dichterbij dan je zou denken.

 

Al jaren zoekt Ad de verschillende vogellijnen uit, schrijft ze voor zover mogelijk op en probeert ze te verwerken tot nieuwe composities. Als de vogelklanken vertraagd worden met de moderne technieken, ontvouwen zich weer heel nieuwe klanken en melodische lijnen.

Lijnen die vrij en grillig van stijl, melodie en ritme zijn. De Heremietlijster herbergt in zijn kwetterende zang een mooie lyrische lijn. De zang van een winterkoning heeft iets weg van een modern klassieke melodielijn. Verder is er een scala aan korte vogelmelodietjes. Inspirerende klanken om mee te componeren en improviseren. Deze ideeën en inspiraties verwerkt Ad in composities, waarmee hij anderen wil inspireren om ook te genieten van het vogel universum, en in bredere zin, de natuur. Willen we als mensen leren om te leven binnen de grenzen van de natuur, met een voetafdruk die draagbaar is voor de planeet, dan is verbondenheid voelen met de natuur een voorwaarde

Colen weet een unieke sound neer te zetten. Nog nooit is er heel album in de jazz gemaakt dat zo gebruikt maakt van de klanken van het vogelrijk. Net zoals de melodie van een jazzstandard een leidraad kan zijn om te improviseren, kunnen de ritmes, melodieen en klanken van de vogels dat ook zijn. Improvisatie geinspireerd door vogel klanken

Colen bestaat daarom ook uit muzikale persoonlijkheden die verder kijken dan hun straatje en op zoek naar nieuwe manieren om muzikaal creatief te zijn. Mike Roelofs kan zijn rhodespiano net zo laten parelen als het gezang van een roodborst. Dion Nijland is net als zijn contrabas uit edelhout gesneden. Heeft furore gemaakt met zijn band Dimami en oa met Corrie brokken’s playstation. Cellist Rogier Hornman is een talentvolle en creatieve jonge cellist. Eentje om in de gaten te houden.Zijn toon kan zingen, kraken en ontroeren. Yonga Sun is een van de weinige drummers die groove en ritmische virtuositeit kunnen combineren met een fijnzinnigheid voor sfeer en verrassende vondsten.

Ad Colen, de leider van deze band en componist van de muziek draagt verschillende vogels in zich. De bedachtzame uil, de kwetterende solist als de zwartkop of een lyrische vogel als de heremietlijster. Als componist en saxofonist heeft hij met zijn Ad Colen Quartet 5 bejubelde Cd’s en nationall en internationaal getourd. Naast Colen speelt hij in de band HENK en de Utrecht Jazzarchipel.

Juni 2018 verscheen de CD ‘A Birds Eye View’ en direct werd hij enthousiast ontvangen door de Nederlandse dag en muziekbladen. Enkele quote:

Volkskrant **** “Er valt buitengewoon veel te genieten hier, bij iedere keer luisteren meer.”

NRC *** *“ Een prachtige hommage aan vogelzang”.

Trouw  (nav concert Bimhuis ) “de nuances en  een frisse speelsheid zorgde ervoor dat de plaat ‘ A Birds Eye View’ zo sterk werd en datzelfde geldt voor dit concert

Jazzflits jan020”Een uitdagend en zeer persoonlijk project, dat de toehoorders in AINSI met zijn persoonlijke aanpak en bijzondere individuele kwaliteiten van de musici veel te bieden had.”

Jazzism **** “ Deze benadering heeft geresulteerd in een aangenaam lichte jazzplaat, die inventiviteit, springerigheid en af en toe absurditeit in zich verenigt. Mooi is het samenspel tussen cello en sopraansax’.

Jazzhalo (B) “Colen weet op tenor- en sopraan te binden en te overtuigen. De lyrische lijnen van de verschillende vogels worden niet alleen nauwkeurig gevolgd, ze worden door Colen in een boeiend compositorisch perspectief geplaatst. 

Neem nu de kans om een vogelconcert te boeken met deze groep.

In de concertzaal of op een mooie buitenlokatie.

Ook is het mogelijk een muzikale lecture te boeken waarin Ad vertelt hoe

Hij zijn vogelinspiratie gebruikt om muziek te maken en een kijkje in de eigen keuken geeft.

ad-472017-utrechtse-componist-schrijft-jazzconcert-geinspireerd-op-vogelgeluiden-utrecht-ad-nl