Biografie

Saxofonist Ad Colen (1961) heeft met zijn diepe, soulvolle sound en spannende dynamiek een onmiskenbaar eigen geluid: een geluid dat kan fluisteren, maar ook genadeloos kan toeslaan. Als jazzimprovisator met een intuïtieve, lyrische speelstijl zoekt hij altijd naar manieren om muzikale verhalen te vertellen, of hij nu traditionele jazz speelt of vrij improviseert op de sopraan- of tenorsaxofoon.

In zijn spel laat hij zich regelmatig inspireren door kunstenaars uit andere disciplines, zoals kunst, dans en literatuur en de natuur. Colen is een veelzijdig saxofonist, componist en bandleider, die in zijn spel en composities bewust of onbewust altijd zoekt naar de melodie en structuur.Tussen 1997 en 2016 heeft hij met zijn jazzkwartet 5 albums uitgebracht. Allen werden enthousiast en ontvangen door de muziekpers en met zijn bands speelde hij op binnenlandse en buitenlandse podia en festivals zoals o.a. op het North Sea Jazz festival en Javajazzfestival.In zijn kwartet speelde o.a. Michiel Borstlap, Chris Strik, Erik Robaard, Jasper van Hulten, Gé Bijvoet, Rob van Bavel, Wiro Mahieu en Yonga Sun.

Met zijn nieuwe band COLEN die bestaat uit Mike Roelofs, Yonga Sun, Rogier Hornman en Dion Nijland bracht hij in 2018 de CD ‘A Birds Eye View’ uit.

Componist
Mensen raken met muziek die niet voor de hand ligt, dat is Colens missie. Dat doet hij ook met eigen composities, die gekenmerkt worden door een frisse, persoonlijke stijl, een verhalend karakter en invloeden uit de klassieke muziek, jazz en pop. Voor zijn meest recente album, A Bird’s Eye View, dook hij in de wereld van de vogelzang. Hij onderzocht en transcribeerde het geluid van verschillende vogels en gebruikte dat als basis inspiratiebron voor eigentijdse jazz. Elke compositie op de plaat, die in binnen- en buitenland lovende recensies kregen, verwijst naar een andere vogelsoort.

Naast ‘A Birds Eye View’ leidt Ad samen met trompetist Gerben Klein Willink de Utrecht Jazz Archipel die oa. Op het Transition festival speelde.In 2021 gaat deze band met het project ‘ Ode aan het Nederlandse landschap’op de podia concerten geven. Componisten van binnen en buiten de band hebben de opdracht gekregen om voor de band composities te schrijven die geïnspireerd is door een bepaald Nederlands landschap.

Naast COLEN en de Utrecht JazzArchipel speelt Colen ook in het nieuwe quintet van bassist Dion Nijland ,‘DEON’ met Steven Kamperman (cl), Ruben Drenth (tr) en Mees Siderius (dr).

Een greep uit de recensies van de laatste CD ‘ A Birds Eye view’.

 • ‘Een prachtige hommage aan vogelzang.’ – NRC.
 • ‘Er valt buitengewoon veel te genieten hier, bij iedere keer luisteren meer’ – de Volkskrant.
 • ‘Een aangenaam lichte jazzplaat, die inventiviteit, springerigheid en af en toe absurditeit in zich verenigt. Mooi is het samenspel tussen cello en sopraansax.’ – Jazzism
 • ‘Colen weet op tenor- en sopraansax te binden en te overtuigen. De lyrische lijnen van de verschillende vogels worden niet alleen nauwkeurig gevolgd, ze worden door Colen in een boeiend compositorisch perspectief geplaatst.’ – Jazz’halo
 • ‘Een fris- en speelsheid zorgde ervoor dat de plaat A Bird’s Eye View zo sterk werd en datzelfde geldt voor dit concert.’ – Trouw, naar aanleiding van een optreden in het Bimhuis

discografie

Als leider:

 • 2018 COLEN, A BIRDS EYE VIEW (Sweet Briar Music)
 • 2013 Ad Colen Quartet , SPARK (Sweet Briar Music)
 • 2009 Ad Colen Quartet , FREE (Sweet Briar Music)
 • 2005 Ad Colen Quartet , BITTER BUT SWEET (Sweet Briar Music)
 • 2000 Ad Colen Quartet , EYES WIDE OPEN (Sweet Briar Music)
 • 1997 Ad Colen Quartet , NAKED (Sweet Briar Music)

SAXOFOON EN IMPROVISATIE LESSEN DOOR AD IN UTRECHT EN EDE

WWW.SAXOFOONSCHOOLUTRECHT.NL

WWW.SAXOFOONSCHOOLEDE.NL

Saxofoon spelen gaat over luisteren, het gaat over improviseren. Het gaat over spelen met sound, over er helemaal induiken en maar zien waar je weer bovenkomt. Het gaat ook over oefenen. En oefenen, oefenen en genieten. Tot het vanzelf gaat. En het gaat over samenspelen, je laten inspireren door anderen. En imiteren, gewoon net doen alsof je Junior Walker bent, of Stan Getz. Zo kom je op ideeën. En vind je je eigen geluid. Saxofoonles gaat ook over al die dingen. Een luisterend oor, of een stok achter de deur. Een gouden tip, een andere vingerzetting of gewoon geduld. Haal diep adem. And one, two, three, four..

Op zoek naar saxofoon of improvisatieles? Dan ben je hier op het goede adres.
De Saxofoon en improvisatieschool van Ad Colen.