biografie

Een persoonlijkheid binnen de Nederlandse jazz

Ad Colen is een persoonlijkheid binnen de Nederlandse jazz, met een uniek geluid en interpretatie. Sinds 1997 heeft Ad als leider van zijn jazzquartet 3 cd’s uitgebracht waarop hij zich behalve als saxofonist profileert als begenadigd componist.

In 1997 verscheen de cd ‘ Naked “ van het Ad Colen Quartet (met ‘Thelonious Monk Award’winner Michiel Borstlap, bassist Erik Robaard en drummer Chris Strik) bij Via-records.

In 2000 en 2005 verschenen de cds ‘Eyes Wide Open’ en Bitter but Sweet. (sinds 1998 met pianist Rob van Bavel ).

De nationale en internationale muziekpers heeft de cd met lovende kritieken ontvangen.In zijn stijl van componeren en musiceren lijkt hij zijn thuishaven te hebben gevonden.

Na zijn afstuderen aan het conservatorium te Maastricht en Hilversum viel hij al snel op door zijn veelzijdigheid en persoonlijke stijl. Moderne jazz, Big Band, maar ook funk, rock en Afro-Caribische muziek blijken geen geheimen voor hem te hebben. Met verschillende formaties reisde hij naar Noord Amerika, Marokko, Oostenrijk, Zweden, Finland en Griekenland. Naast zijn quartet was Ad actief in verschillende projecten,Niña Morena (een project van zangeres Tet Koffeman), het internationale jazzoctet Interzone, het standard trio van Jasper Somsen, de) en het Gijs Batelaan Quintet.Hij maakte ook deel uit van het saxofoonkwintet Saxion V die in 2008 in samenwerking met het Gustav Klimt Strijkquartet het stuk ‘Symbiosis’ van Claus Ogerman uitvoerden.

Op uitnodiging van het Erasmushuis te Jakarta maakte het Ad Colen Quartet twee succesvolle tournees door Indonesie langs verschillende culturele centra in Jakarta, Bandung, Yogjakarta en Solo.Voorts speelde het Ad Colen Quartet op verschillende nationale en internationale jazzfestivals zoals oa op het North Sea Jazz Festival en het JavaJazz festival in Jakarta.

In 2009 is weer een nieuwe cd van het Quartet verschenen getiteld ‘Free’.

discografie

As leader:
  • 2013 Ad Colen Quartet , SPARK (Sweet Briar Music)
  • 2009 Ad Colen Quartet , FREE (Sweet Briar Music)
  • 2005 Ad Colen Quartet , BITTER BUT SWEET (Sweet Briar Music)
  • 2000 Ad Colen Quartet , EYES WIDE OPEN (Sweet Briar Music)
  • 1997 Ad Colen Quartet , NAKED (Sweet Briar Music)

equipment

tenorsaxofoon: selmer mark VI serienr.169797/ mondstuk: François Louis #10
sopraansaxofoon: Selmer mark VI serienr. 211912 /mondstuk: Otto Link eboniet #10\
baritonsaxofoon: selmer mark VI serienr:105307/ mondstuk: François Louis
altsaxofoon: selmer supersuper balanced action/mondstuk: meyer 7

Ad is een endorser van AMT microfoons. De mikes klinken enorm mooi en natuurlijk.